Publicerad

Ekologisk t-shirt med miljöbudskap

ekologisk t-shirt med miljöbudskapVåra populära ekologiska t-shirts med miljöbudskap har vi haft sedan vi startade hösten 2009. Trycken handlar ofta om att leva i samklang med naturen, välja cykel istället för bil som transportmedel och friluftsliv i olika varianter. Förutom att de har fina PVC-fria tryck så är det unika med dessa t-shirts att de är färgade med lera från naturen.

Alla våra ekologiska t-shirts →

Historien bakom Earth Creations lerfärgade kläder

Se en kort film om Earth Creations längre ned i detta blogginlägg.

Våra t-shirts i ekologisk bomull från Amerikanska Earth Creations är färgade med lera istället för kemiska färger. Det var när Joy, en av grundarna av Eart Creations, tog en cykeltur med sin mountain bike i Alabama där hon bodde. Det resulterade i att hon fick en massa lera på sina kläder och trots flera tvättar gick ”smutsen” inte bort. När hon senare träffade sin man Martin, som var utbildad kemist och en stor miljövän, fick han idén att man borde kunna använda leran till att färga kläder. Han började experimentera med att färga t-shirts med leran. Under utvecklingen lånade Martin kunskap från uråldrig traditionell färgning med lera som människan använt så länge man gjort kläder. Han har tagit det en bit längre och bl a förbättrat färgens beständighet.

Det var mer än 17 år sedan de började och Earth Creations kläder använder fortfarande samma metod som Martin utvecklade för att färga sina kläder.

Textilfärg av lera

För att få olika färger på kläderna tar Earth Creations lera från olika delar av USA men det mesta kommer från sydstaterna Alabama, Georgia, North- och South Carolina.

textilfärgning med lera

Från början hade man tre färger men efter mycket experimenterande har man nu tagit fram en färgpalett med 16 lerfärger.

ekologiska t-shirts lerfärger

Filmklipp om Earth Creations och lerfärgning

Earth Creations mål är att ta hand om jorden genom att skapa hållbara kläder i ekologiska material på ett hållbart sätt och samtidigt skapa vackra kläder som dess bärare vill använda dag efter dag. Naturen är Earth Creations största inspirationskälla.

Earth Creations gör även kläder för dam och barn. Se alla våra ekologiska kläder från Earth Creations. De använder bara naturmaterial som ekologisk bomull och hampa i sina kläder. Den ekologiska bomullen är certifierad av USDA Organic som motsvarar KRAV-märkning i USA.

Tvättråd för lerfärgade kläder

Tvätta lerfärgade plagg vända ut-och-in på vanligt kulörtvättprogram i 40C, dra lite i dem efter tvätt så de inte kryper ihop och låt dem hängtorka, gärna på galge.

Får du en fläck på ett lerfärgat plagg så gnugga inte på den för då blir färgen oftast något blekare där du gnuggat. Applicera lite diskmedel på fläcken och tvätta sedan plagget som vanligt i tvättmaskin. Förhoppningsvis är fläcken nu borta eller mindre framträdande.

eco. pure. simple.

— Earth Creations

 

Lerfärgade t-shirts

Vi har precis fyllt på med nya lerfärgade t-shirts med motiv från Appalachian Trail i östra USA.

Passformen är ledig, gå ner i storlek om du vill ha dem mer åtsittande. De har börjat tillverka en slim-fit modell som är som normal europeisk passform. Vi har en t-shirt i den nya modellen, ”Peaceville” terrakotta t-shirt.

Alla våra ekologiska t-shirts →