Ekologiska kläder

På LotusEco kan du alltid känna dig trygg med att allt du handlar är certifierat ekologiskt och schysst hela vägen. Alla våra kläder är tillverkade i certifierat ekologisk bomull, certifierat ekologiskt lin eller fårull från certifierad ekologisk djurhållning. Med extremt få undantag är alla våra kläder märkta med GOTS (Global Organic Textile Standard) genom hela produktionskedjan.

Vår definition av ekologiska kläder:

Kläder som till största delen består av naturfibrer som odlats ekologiskt, dvs utan kemiska bekämpningsmedel, utan konstgödning och inte är GMO. Vidare använder man inga miljö- eller hälsofarliga kemikalier vid beredning, blekning och färgning etc. Och hela tillverkningskedjan ska vara oberoende kontrollerad, i vårt fall genom GOTS.

I vissa fall krävs elasticitet för funktionen som passformen för t ex underkläder, leggings och strumpor. GOTS Organic kräver 95% ekologiskt material och Made with GOTS kräver 70% ekologiskt material. Ibland har vi alternativ som är helt i naturmaterial.

Certifierat ekologiska kläder

Att kläderna är certifierat ekologiska innebär att produktionen är kontrollerad av en oberoende organisation.
Färgning och andra processer är även de miljövänliga och hållbara utan tungmetaller och andra skadliga ämnen.
Några av våra kläder är av färgväxande bomull vilket innebär att det är naturens egna färger (brunt, grönt och naturvitt), andra är färgade med lera i olika nyanser och ytterligare andra är färgade med kemiska färger som är godkända av den oberoende organisationen GOTS (Global Organic Textile Standard).

Det finns även några nationella märkningar som motsvarar GOTS så som Soil Association och iVN. Kläder med dessa märkningar är alltid också certifierade av GOTS. Jämför några vanliga textilmärkningar.

Kläder i naturmaterial

Vi har så mycket naturmaterial och så lite konstmaterial som möjligt i våra kläder. Några underkläder och strumpor innehåller några procent konstfibrer för att få den passform de flesta är vana vid. Fråga oss gärna om alternativ om ni helt vill undvika konstfibrer.
Vi accepterar inte viskos som ekologiska eller naturliga fibrer, läs mer om bambukläder. Det samma gäller för träcellulosa och andra viskosmaterial. Det finns mekaniskt bearbetad bambu men den är mycket ovanlig.

Ekologiska kläder, pris & kvalité

Våra kläder är faktiskt inte dyrare än många märkeskläder på den lägre prisskalan och kvalitén på ekologiska kläder är mycket bättre eftersom fibrerna blir starkare då de får växa under längre tid och inte stressas fram med hjälp av konstgödning.

Lägger man sedan till miljöfördelarna, hälsoaspekten och etiken blir det ett lätt val.

Vad kan du göra?

Sprid gärna att vi och andra ekologiska klädbutiker finns och efterfråga certifierat ekologiska kläder i alla affärer säljer kläder! Titta efter märkningen GOTS (Global Organic Textile Standard).

Vi har antagligen Skandinaviens största sortiment av kläder som uteslutande är märkta med den ledande miljö- och etikmärkningen GOTS (Global Organic Textile Standard).