Inlägget gjort

Black Friday

Vi kommer inte att ha några Black Friday erbjudanden på LotusEco. Vi tycker i grunden det är bra att människor handlar hållbart mode och vi behöver sälja kläder för att finnas kvar på marknaden. Men vi vill inte uppmuntra till onödig konsumtion. Vi väljer därför som tidigare år att inte hänga på den från början amerikanska rea dagen och numera veckan Black Friday. Läs mer och agera som 33k andra konsumenter på Naturskyddsföreningens ”I don’t buy it” evenemang på Facebook.

no black friday

Vi stöttar också White Monday som lyfter fram cirkulära alternativ till en linjär konsumtion. Vi tittar på hur vi kan bli mer cirkulära. Vi har väldigt lite spill och det lilla vi haft har vi skänkt till remake artister som använt materialet till att göra nya kreationer. Vi vill också uppmuntra dig som kund att inte bara kasta kläder du inte längre använder som brännbara sopor. Se vår checklista nedan för att få en hållbar garderob.

white monday närbild

Tips för en hållbar garderob

  • Håll ordning bland dina kläder. Då köper du inte nytt bara för att du inte hittar bland dina kläder.
  • Vårda dina kläder och håll rent i din garderob. Lägg aldrig in använda kläder i din garderob när det finns risk att de har fett eller smuts på. Extra viktigt om du har kläder i ull så du inte får ohyra som äter på dina kläder. Se våra klädvårdsprodukter med rödcederträ.
  • Sortera ut alla kläder som behöver lagas och förvara dem på ett speciellt ställe.
  • Laga de kläder du kan själv och lämna in annat till proffs som skomakare eller skräddare. På Fixa Grejen kan du få tips på hur du själv lagar kläder och mycket annat.

Livet efter för dina kläder

Vi uppmanar dig att göra något av följande när du inte längre vill använda ett plagg. T ex ett plagg du köpt på LotusEco.

  • Gör om kläder som du är trött på. Sy på en lapp där du fått en fläck eller ett hål. Ett plagg som du själv fixat kan du vara stolt över och det får högre affektionsvärde för dig.
  • Ordna ett klädbyte med dina kompisar eller gå på en större klädbytardag med kläder du tröttnat på så blir de nya för den nya ägaren.
  • Sälj kläder på t ex Tradera eller Facebook grupper för second hand.
  • Skänk till second hand.
  • Lämna in plagget till oss så skänker vi det till remake artister som skapar något nytt av det.
Inlägget gjort

Köp en ekologisk solhatt eller solkeps för barn & baby

solhatt barn blommönster vändbarBästa solskyddet för ditt barn — en ekologisk solhatt eller keps med nackskydd. Våra solhattar och kepsar är från Frugi, tillverkade i 100% ekologisk bomull och de är certifierade med GOTS (Global Organic Textile Standard) vilket innebär att det från odling till beredning och färgning inte får förekomma farliga kemikalier och arbetarna jobbar också under schyssta förhållanden och får en lön de kan leva på.

Våra ekologiska kepsar har ett praktiskt nackskydd så barnen inte bränner sig i nacken.

Solhattarna finns i storlekar för ca 0-10 år.

Solhattar & kepsar i webbutiken

Inlägget gjort

Snygga skjortklänningar hösten 2017

Skjortklänningen är en ett bra plagg om du vill känna dig lite extra uppklädd. Vi har 4 fina skjortklänningar från engelska People Tree. Alla är miljö- och etikmärkta med GOTS vilket innebär att de är schysst producerade hela vägen utan bekämpningsmedel på fältet, inga farliga kemikalier i fabriken och arbetarna har fått schyssta villkor och en lön de kan leva på.

Vilken skjortklänning är din favorit?

Skjortklänningar i manchester

Är du en manchestertjej? Då kan du välja mellan en marinblå och en vinröd manchesterklänning i en tidlös modell med fickor. Båda är gjorda av finspårigt manchestertyg i 100% ekologisk bomull. Denna skjortklänning känns sportig och ungdomlig då den inte går över knäna. Den har också en otvetydig retrostil. De som är födda på 70-talet minns manchestertyget i bl a dessa härliga färger.

Skjortklänningar i trikå

Gillar du trikå så finns två underbara varianter. En med mönster av röda och mörkröda äpplen på vit bakgrund och en med svarta prickar i olika storlekar på en härlig blå bakgrund. Båda med snyggt krås. Båda dessa klänningar känns lite futuristiska i tyget och klassiska i modellen. Äppeltrycket med sina jordiska färger känns verkligen rätt i tiden nu på hösten och den blå klänningen känns som en given festklänning.

Matcha din skjortklänning

Som extra plagg över din skjortklänning kan du välja en av våra underbara cardigans från People Tree eller Armedangels. Vill du  ha något på benen kan du välja våra fina ekologiska leggings från People Tree i marinblått, svart eller lila. Vi har också ekologiska strumpbyxor i ekologisk ull, ekologisk bomull, silke och lite elastan.

 

Se alla våra ekologiska klänningar →

Inlägget gjort

Farliga kemikalier i kläder

Vi tycker det är jättebra när ”vanliga” klädbutiker tar in ekologiska kläder. Vi tycker dock inte det är bra när man som konsument behöver vara detektiv för att se till så man bara får med sig certifierat ekologiska kläder när man handlar i dessa butiker. På LotusEco tar vi bara in certifierat ekologiska kläder och vi håller på att fasa ut de få kläder vi har som inte är helt oberoende certifierade med GOTS eller motsvarande.

För att vara säker på att undvika farliga kemikalier i kläder behöver du välja certifierade kläder. En av de allra strängaste certifieringarna är GOTS (Global Organic Textile Standard). Det är den certifiering vi har på de allra flesta kläder och när vi tar in ett nytt klädmärke kräver vi att de har en egen GOTS certifiering.

När du köper ett GOTS-certifierat plagg vet du att minst 95% av innehållet är ekologiskt (eller 70% för plagg som kräver mer stretch som elastan). Kemikalierna som används är reglerade och miljö- och hälsofarliga kemikalier får ej användas alls i produktionen. Arbetarna har rättvisa förhållanden, de får t ex organisera sig i fackföreningar, har reglerad arbetsmiljö och får schysst betalt. GOTS kriterier tittar även på kvalitén på plagget. Läs mer om GOTS.

Handlar du på kedjor som Lindex eller Åhléns, var då noga med att kolla så att plagg som är märkta med deras ”gröna märkningar” verkligen är bättre (t ex GOTS) eftersom de ofta märker plagg som bara är av vanlig viskos eller t ex återvunnen PET med sina gröna lappar. Detta är oftast inget annat än grönmålning och falsk marknadsföring, speciellt om du som kund är ute efter certifierat ekologiska och miljövänliga kläder.

Väljer du certifierat ekologiska och miljömärkta kläder slipper du få tråkiga överraskningar som gifter i dina kläder som hittades i Lindex barnstrumpor.

Lindex återkallar barnsockor prydda med rollfiguren Anna från Disneyfilmen ”Frost”. Anledningen är sockorna innehåller en kemikalie, metylendianilin, som kan vara cancerframkallande.

Välkommen till vår webbutik eller vårt showroom i Karlskrona. Hos oss hittar du bara äkta ekologiska kläder. Vi säger NEJ till farliga kemikalier i kläder!

Save

Save

Inlägget gjort

Det verkliga priset för en skjorta eller annat klädesplagg?

En artikel från 2017-06-01 i Veckans Affärer födde fram mitt behov till reflektion och skrivandet av detta inlägg. Vad är det verkliga priset för en skjorta egentligen?

Hur mycket skulle en skjorta på H&M kosta om fabriksarbetarna fick löner de kan leva på?

Save

Artikeln citerar chefen för hållbara finanser hos Nordea som påstår att det inte skulle krävas en stor prishöjning på kläderna i H&M:s butiker för att kunna betala ut en lön till fabriksarbetarna som går att leva på. Snittpriset för en H&M-skjorta i butiken är idag 174 kronor. Om fabriksarbetarna tjänar levnadslöner skulle priset på skjortan bli 179 kronor – det vill säga 5 kronor dyrare. Artikeln avslöjar också att de fabriksarbetare i Bangladesh som producerar H&M:s kläder tjänar idag kring 750 kronor i månaden, medan en levnadslön i Bangladesh ligger på 2 083 kronor per månad, det vill säga mer än det dubbla! Varför har inte H&M gjort denna lilla prisjustering om de verkligen bryr sig om arbetsförhållandena i sina leverantörers fabriker?
Så, en prishöjning på 5 kronor per skjorta skulle höja de bangladeshiska fabriksarbetarnas löner till en nivå som motsvarar levnadslöner. Det låter enkelt, eller hur? Vilken svensk eller annan västerlänning skulle inte vilja betala 5 kronor extra för en skjorta om man visste att fabriksarbetaren då fick en levnadslön istället för i dagsläget en som motsvarar mindre än hälften?

Men nu är det så att jag som driver en klädbutik och vet en del om hur kläder blir till kan berätta att det är betydligt fler människor än bara fabriksarbetare som syr som bidrar till tillverkningen av en skjorta. Inom textilindustrin förekommer en lång produktionskedja som består av många olika steg. När det kommer till bomullskläder (H&M är världens största inköpare av i alla fall ekologisk bomull, om denna bomull är certifierad som ekologisk får vi låta vara osagt) är det första steget själva bomullsodlingen och det sista steget är oftast klippning och sömnad i en fabrik. Mellan det första produktionssteget och det sista finns även tvättning och blekning av bomullsfibrer, kardning, spinning, färgning, stickning eller vävning, ibland brodering och mönstertryck. Oftast utförs de olika produktionsstegen i olika länder då klädkedjorna väljer de producenter som kan erbjuda de lägsta priserna. Onödigt många transporter mellan de olika stegen tillkommer. Detta innebär att det är minst 7 olika arbetare inklusive odlaren som bidrar till att ett klädesplagg i bomull eller annat naturmaterial blir till. Det verkliga priset för en skjorta är alltså i verkligheten betydligt högre. Diskussionen om tillverkning av kläder i syntetiska och konstfibrer sparar jag till ett framtida inlägg.

Finanschefens kalkyl utgår ifrån att det tillverkas 13 skjortor per arbetare och dag (man räknar med den lägsta siffran då produktionen varierar mellan 13 och 27 styck per dag) och att arbetarens månad består av 20 arbetsdagar (vilket inte riktigt stämmer då dessa arbetare ofta jobbar fler än 5 dagar i veckan) Men var finns de andra 6 arbetarna som bidragit till att skjortan tillverkats? Kundpriset bör ju betala alla steg i produktionen plus råvara även om H&M inte själva direkt ansvarar för eller står för hela produktionskedjan men de köper ju in tjänster och varor.
Denna analys är inte helt meningslös, men långt ifrån realistisk och fullständig. Sedan är det livsviktigt att även ta hälso- och miljöaspekterna i beräkning! Den dagen majoriteten kräver (dvs röstar med sina pengar för) rättvisa arbetsförhållanden, rättvisa löner och giftfri klädproduktion från odling till slutprodukt går H&M och liknande kedjor under eller så blir de mycket mindre och fair & eko.

Att höja lönen för fabriksarbetaren som står för sista steget i produktionskedjan är jätteviktigt men tyvärr inte tillräckligt. Detta är såklart absolut ingen ursäkt för att inte göra det. Någonstans måste man börja! Dåliga arbetsförhållanden handlar tyvärr inte bara om löner! Sedan får man inte glömma bort miljögifterna och dess konsekvenser på odlarnas, fabriksarbetarnas, konsumenternas och naturens hälsa! Komplicerad fråga det här, men man får inte ge upp och fortsätta välja de lägsta priserna!

Kundpriset för en skjorta som produceras på ett miljömässigt och arbetsmässigt riktigt sätt kan aldrig ligga på 179 kr, det pris som rekommenderas av chefen för hållbara finanser inom Nordea! Det rekorderliga och riktiga priset är egentligen fyra gånger högre! Höjer man priset till 179 kr kan man räkna med att dagens oförnuftiga konsumtion kommer fortsätta på samma sätt, men fyrdubblar man priset så att vi kan börja leva upp till en rättvis klädproduktion från odling till slutprodukt är jag helt säker på att överkonsumtionen snabbt blir ett minne blott.

det verkliga priset för en skjorta
Exempel på en skjorta som är schysst producerad hela vägen och certifierad enligt GOTS regler.

Spara

Spara

Spara