Inlägget gjort

Köp en ekologisk solhatt eller solkeps för barn & baby

solhatt barn blommönster vändbarBästa solskyddet för ditt barn — en ekologisk solhatt eller keps med nackskydd. Våra solhattar och kepsar är från Frugi, tillverkade i 100% ekologisk bomull och de är certifierade med GOTS (Global Organic Textile Standard) vilket innebär att det från odling till beredning och färgning inte får förekomma farliga kemikalier och arbetarna jobbar också under schyssta förhållanden och får en lön de kan leva på.

Våra ekologiska kepsar har ett praktiskt nackskydd så barnen inte bränner sig i nacken.

Solhattarna finns i storlekar för ca 0-10 år.

Solhattar & kepsar i webbutiken

Inlägget gjort

Snygga skjortklänningar hösten 2017

Skjortklänningen är en ett bra plagg om du vill känna dig lite extra uppklädd. Vi har 4 fina skjortklänningar från engelska People Tree. Alla är miljö- och etikmärkta med GOTS vilket innebär att de är schysst producerade hela vägen utan bekämpningsmedel på fältet, inga farliga kemikalier i fabriken och arbetarna har fått schyssta villkor och en lön de kan leva på.

Vilken skjortklänning är din favorit?

Skjortklänningar i manchester

Är du en manchestertjej? Då kan du välja mellan en marinblå och en vinröd manchesterklänning i en tidlös modell med fickor. Båda är gjorda av finspårigt manchestertyg i 100% ekologisk bomull. Denna skjortklänning känns sportig och ungdomlig då den inte går över knäna. Den har också en otvetydig retrostil. De som är födda på 70-talet minns manchestertyget i bl a dessa härliga färger.

Skjortklänningar i trikå

Gillar du trikå så finns två underbara varianter. En med mönster av röda och mörkröda äpplen på vit bakgrund och en med svarta prickar i olika storlekar på en härlig blå bakgrund. Båda med snyggt krås. Båda dessa klänningar känns lite futuristiska i tyget och klassiska i modellen. Äppeltrycket med sina jordiska färger känns verkligen rätt i tiden nu på hösten och den blå klänningen känns som en given festklänning.

Matcha din skjortklänning

Som extra plagg över din skjortklänning kan du välja en av våra underbara cardigans från People Tree eller Armedangels. Vill du  ha något på benen kan du välja våra fina ekologiska leggings från People Tree i marinblått, svart eller lila. Vi har också ekologiska strumpbyxor i ekologisk ull, ekologisk bomull, silke och lite elastan.

 

Se alla våra ekologiska klänningar →

Inlägget gjort

Farliga kemikalier i kläder

Vi tycker det är jättebra när ”vanliga” klädbutiker tar in ekologiska kläder. Vi tycker dock inte det är bra när man som konsument behöver vara detektiv för att se till så man bara får med sig certifierat ekologiska kläder när man handlar i dessa butiker. På LotusEco tar vi bara in certifierat ekologiska kläder och vi håller på att fasa ut de få kläder vi har som inte är helt oberoende certifierade med GOTS eller motsvarande.

För att vara säker på att undvika farliga kemikalier i kläder behöver du välja certifierade kläder. En av de allra strängaste certifieringarna är GOTS (Global Organic Textile Standard). Det är den certifiering vi har på de allra flesta kläder och när vi tar in ett nytt klädmärke kräver vi att de har en egen GOTS certifiering.

När du köper ett GOTS-certifierat plagg vet du att minst 95% av innehållet är ekologiskt (eller 70% för plagg som kräver mer stretch som elastan). Kemikalierna som används är reglerade och miljö- och hälsofarliga kemikalier får ej användas alls i produktionen. Arbetarna har rättvisa förhållanden, de får t ex organisera sig i fackföreningar, har reglerad arbetsmiljö och får schysst betalt. GOTS kriterier tittar även på kvalitén på plagget. Läs mer om GOTS.

Handlar du på kedjor som Lindex eller Åhléns, var då noga med att kolla så att plagg som är märkta med deras ”gröna märkningar” verkligen är bättre (t ex GOTS) eftersom de ofta märker plagg som bara är av vanlig viskos eller t ex återvunnen PET med sina gröna lappar. Detta är oftast inget annat än grönmålning och falsk marknadsföring, speciellt om du som kund är ute efter certifierat ekologiska och miljövänliga kläder.

Väljer du certifierat ekologiska och miljömärkta kläder slipper du få tråkiga överraskningar som gifter i dina kläder som hittades i Lindex barnstrumpor.

Lindex återkallar barnsockor prydda med rollfiguren Anna från Disneyfilmen ”Frost”. Anledningen är sockorna innehåller en kemikalie, metylendianilin, som kan vara cancerframkallande.

Välkommen till vår webbutik eller vårt showroom i Karlskrona. Hos oss hittar du bara äkta ekologiska kläder. Vi säger NEJ till farliga kemikalier i kläder!

Save

Save

Inlägget gjort

Det verkliga priset för en skjorta eller annat klädesplagg?

En artikel från 2017-06-01 i Veckans Affärer födde fram mitt behov till reflektion och skrivandet av detta inlägg. Vad är det verkliga priset för en skjorta egentligen?

Hur mycket skulle en skjorta på H&M kosta om fabriksarbetarna fick löner de kan leva på?

Save

Artikeln citerar chefen för hållbara finanser hos Nordea som påstår att det inte skulle krävas en stor prishöjning på kläderna i H&M:s butiker för att kunna betala ut en lön till fabriksarbetarna som går att leva på. Snittpriset för en H&M-skjorta i butiken är idag 174 kronor. Om fabriksarbetarna tjänar levnadslöner skulle priset på skjortan bli 179 kronor – det vill säga 5 kronor dyrare. Artikeln avslöjar också att de fabriksarbetare i Bangladesh som producerar H&M:s kläder tjänar idag kring 750 kronor i månaden, medan en levnadslön i Bangladesh ligger på 2 083 kronor per månad, det vill säga mer än det dubbla! Varför har inte H&M gjort denna lilla prisjustering om de verkligen bryr sig om arbetsförhållandena i sina leverantörers fabriker?
Så, en prishöjning på 5 kronor per skjorta skulle höja de bangladeshiska fabriksarbetarnas löner till en nivå som motsvarar levnadslöner. Det låter enkelt, eller hur? Vilken svensk eller annan västerlänning skulle inte vilja betala 5 kronor extra för en skjorta om man visste att fabriksarbetaren då fick en levnadslön istället för i dagsläget en som motsvarar mindre än hälften?

Men nu är det så att jag som driver en klädbutik och vet en del om hur kläder blir till kan berätta att det är betydligt fler människor än bara fabriksarbetare som syr som bidrar till tillverkningen av en skjorta. Inom textilindustrin förekommer en lång produktionskedja som består av många olika steg. När det kommer till bomullskläder (H&M är världens största inköpare av i alla fall ekologisk bomull, om denna bomull är certifierad som ekologisk får vi låta vara osagt) är det första steget själva bomullsodlingen och det sista steget är oftast klippning och sömnad i en fabrik. Mellan det första produktionssteget och det sista finns även tvättning och blekning av bomullsfibrer, kardning, spinning, färgning, stickning eller vävning, ibland brodering och mönstertryck. Oftast utförs de olika produktionsstegen i olika länder då klädkedjorna väljer de producenter som kan erbjuda de lägsta priserna. Onödigt många transporter mellan de olika stegen tillkommer. Detta innebär att det är minst 7 olika arbetare inklusive odlaren som bidrar till att ett klädesplagg i bomull eller annat naturmaterial blir till. Det verkliga priset för en skjorta är alltså i verkligheten betydligt högre. Diskussionen om tillverkning av kläder i syntetiska och konstfibrer sparar jag till ett framtida inlägg.

Finanschefens kalkyl utgår ifrån att det tillverkas 13 skjortor per arbetare och dag (man räknar med den lägsta siffran då produktionen varierar mellan 13 och 27 styck per dag) och att arbetarens månad består av 20 arbetsdagar (vilket inte riktigt stämmer då dessa arbetare ofta jobbar fler än 5 dagar i veckan) Men var finns de andra 6 arbetarna som bidragit till att skjortan tillverkats? Kundpriset bör ju betala alla steg i produktionen plus råvara även om H&M inte själva direkt ansvarar för eller står för hela produktionskedjan men de köper ju in tjänster och varor.
Denna analys är inte helt meningslös, men långt ifrån realistisk och fullständig. Sedan är det livsviktigt att även ta hälso- och miljöaspekterna i beräkning! Den dagen majoriteten kräver (dvs röstar med sina pengar för) rättvisa arbetsförhållanden, rättvisa löner och giftfri klädproduktion från odling till slutprodukt går H&M och liknande kedjor under eller så blir de mycket mindre och fair & eko.

Att höja lönen för fabriksarbetaren som står för sista steget i produktionskedjan är jätteviktigt men tyvärr inte tillräckligt. Detta är såklart absolut ingen ursäkt för att inte göra det. Någonstans måste man börja! Dåliga arbetsförhållanden handlar tyvärr inte bara om löner! Sedan får man inte glömma bort miljögifterna och dess konsekvenser på odlarnas, fabriksarbetarnas, konsumenternas och naturens hälsa! Komplicerad fråga det här, men man får inte ge upp och fortsätta välja de lägsta priserna!

Kundpriset för en skjorta som produceras på ett miljömässigt och arbetsmässigt riktigt sätt kan aldrig ligga på 179 kr, det pris som rekommenderas av chefen för hållbara finanser inom Nordea! Det rekorderliga och riktiga priset är egentligen fyra gånger högre! Höjer man priset till 179 kr kan man räkna med att dagens oförnuftiga konsumtion kommer fortsätta på samma sätt, men fyrdubblar man priset så att vi kan börja leva upp till en rättvis klädproduktion från odling till slutprodukt är jag helt säker på att överkonsumtionen snabbt blir ett minne blott.

det verkliga priset för en skjorta
Exempel på en skjorta som är schysst producerad hela vägen och certifierad enligt GOTS regler.

Spara

Spara

Spara

Inlägget gjort

Fashion Revolution Week på LotusEco

fashion revolution
Det årligt återkommande evenemanget Fashion Revolution Week (i år 24-30 april) har skapats till minne av den ofattbara olyckan som inträffade på en textilfabrik i Bangladesh den 23:e april 2013. Den extremt dåligt underhållna fabriksbyggnaden Rana Plaza rasade och tog livet av 1133 textilarbetare och skadade 2500. Ja… det är otroliga siffror som motsvarar de människoliv som då avslutades och gick i spillror pga allvarliga, i många fall handikappande skador.

Nu frågar vi oss ”VARFÖR?”
Fabriken Rana Plaza tillverkade kläder åt ett antal västerländska klädmärken som kanske du och jag har handlat av och vars kläder kanske hänger i våra garderober! Och denna gång var inte ens första gången textilarbetare fick offra sina liv för den snabba klädkonsumtionen vi västerlänningar roar oss med. Shopping har blivit ett intresse, trenderna avlöser varandra snabbt, textilbranschen har aldrig varit så lukrativ som nu och textilarbetare i alla produktionsstegen samt miljön blir de vi ständigt offrar för att vi alltmer bryr oss om utsidan. Vi har tydligen glömt de tidlösa och kvalitativa klädernas charm…

Nu frågar vi oss ”Hur länge till?”
Hur länge till skall vi ta på oss kläder som dödar, förslavar, förtrycker, förgiftar?
Hur många textilarbetare till offrar vi för att vi inte vill se lösningar i form av rättvist producerade och fair trade kläder samt miljömärkta kläder?

Under Fashion Revolution Week uppmärksammas de sociala, ekonomiska och miljömässiga problemen inom textilindustrin. Fashion Revolution är nu en rörelse som har volontärer i 90 länder. Under denna vecka uppmuntras miljoner människor att fråga klädmärkena ”Who made my clothes?” (Vem har tillverkat mina kläder?) och kräva bättringar gällande transparensen i hela produktionskedjan.

Sverige är ett av de 90 länderna som bryr sig och anordnar några evenemang under Fashion Revolution Week på några platser runt om i landet. Se programmet.

Vi satsar framförallt på miljömärkta och rättvist producerade baskläder till baby, barn, herr och dam.

Vi hälsar er alla att framöver handla med hjärtat, dvs medvetet, ansvarsfullt och hållbart.