Skötselråd ullstrumpor

Strumpor i ull är känsliga för slitage och speciellt om de är tillverkade i 100% ull utan syntetfibrer. Våra strumpor från Hirch-Natur är ett exempel på sådana strumpor. De är tillverkade av 100% ull i foten och bara lite elastan i skaftet så de sitter åt mot benet utan att glida ned.

Undvik onödigt slitage på ullstrumpor

Tänk på följande för att undvika onödiga hål på strumporna.

  • Grus-/sandkorn i skorna — Gruskornet gnuggas mot strumpan för varje steg du tar och när du har gått 2 km så har det lilla, ofta vassa, gruskornet gnuggats ca 3000 ggr mot strumpan och försvagat ulltråden. Skaka ur skorna innan du tar dem på och så fort du känner att du fått in ett gruskorn i din sko.
  • För stora skor — Om dina skor är något för stora för din fot så rör sig din fot fram och tillbaka i skon vilket ger upphov till slitage på dina strumpor. Använd rätt storlek, prova med extra innersulor om de är för stora.
  • Vassa och långa tånaglar — Dessa kan skära in i ulltråden och därför är det inte ovanligt att man får hål t ex vid stortån. Klipp dina tånaglar och fila dem om de är vassa.
  • Slitage mot golv — Undvik att glida fram på strumporna när du går inomhus och använd gärna innetofflor om du går mycket.

Tvätta ullstrumpor

Ullstrumpor kan tvättas i maskin på ulltvättprogram 30°C eller för hand i samma temperatur. Använd ulltvättmedel för alla ullkläder. Olivtvål och tvättnötter går också bra. Undvik vanligt tvättmedel, det innehåller ämnen avsedda för att lösa upp fett, vilket kan göra att ullen förlorar sina goda egenskaper. Ullen behöver återfettas vilket görs med tvättmedel avsett för ull.

Laga ullstrumpor

Förr eller senare går det hål på alla strumpor, det är oundvikligt. Tyvärr är något så enkelt som att laga en strumpa en nästan bortglömd kunskap. Utrustning du behöver för att laga en ullstrumpa — stoppgarn, stoppnål, stoppsvamp (eller t ex ett äpple eller en plastflaska).

Här hittar du en kort instruktionsvideo som visar hur du enkelt själv lagar hål i en strumpa, den är kortare än  2 minuter.

Förvara ullstrumpor

Om du inte ska använda dina ullstrumpor på ett tag, tvätta dem och lägg undan dem i tex en vakuumpåse, då undviker du att klädesmal och pälsängrar mumsar på dem.

Alla våra ullstrumpor →

×

💚 Välkommen till vår nya webbutik, LotusEco v3.0! 💚 Läs mer