Vad är GOTS (Global Organic Textile Standard)?

Vad är GOTS? Titta gärna på den korta filmen om GOTS (Global Organic Textile Stadard) nedan. Filmen visar hur GOTS fungerar och hur den oberoende kontrollen av GOTS-certifierade kläder går till. Var uppmärksam på att GOTS logotyp med tillverkarens licensnummer angivet under loggan skall finnas på kläderna.

GOTS är en internationell certifiering och oberoende av vilket land klädesplagget är tillverkat i är det samma GOTS-märke och samma kriterier som gäller. Fler och fler av tillverkarna av ekologiska kläder har gått med i GOTS certifieringsprogram. På LotusEco tar vi inte längre in några kläder från producenter som inte själva är med i GOTS databas över företag som tillverkar GOTS-certifierade kläder. Du som kund kan då vara säker på att kläderna vi säljer är miljövänliga genom hela processen från odling till butiken.

GOTS standarden är öppen och kan läsas i sin helhet på GOTS hemsida.

GOTS organic

GOTS organic

GOTS-loggan med graden ’organic’ innebär att minst 95% av materialet är certifierat ekologiskt naturmaterial. Resten kan vara en annan fiber som t ex ger en funktion till plagget som elastan för flexibilitet i strumpor och leggings eller polyamid i strumpor för att göra dem slitstarkare.
De flesta av våra plagg är av graden ’organic’ och många är av 100% naturmaterial. Du kan enkelt se detta under material på produktsidan.

GOTS made with organic

GOTS-loggan med graden ’made with xx% organic materials där xx ersätts av ett tal från 70 till 94 innebär att talet anger andelen av materialet som är certifierat ekologiskt naturmaterial. Annars gäller samma regler som för graden ’organic’. Här kan det röra sig om vissa strumpor som producenten velat göra extra slitstarka eller silke/ull bladning som ofta har 30% silke för att göra plaggen mjukare och mindre stickiga.
Vi har bara ett fåtal plagg som är av denna graden. Du kan enkelt se det högst upp på produktsidan under GOTS-loggan.

GOTS hela vägen

För att märka en produkt med GOTS-loggan måste den vara kontrollerad enligt GOTS kriterier hela vägen. Även varumärket måste vara med i GOTS databas, inte bara fabriken där plagget tillverkats. Tyvärr är det många återförsäljare och producenter som inte respekterar detta och skriver ut att plagg är GOTS-märkta trots att de inte är det. Kanske är det bara bomullen som är GOTS men inte färgningen eller arbetsvillkoren i fabriken. Detta är fel och går emot GOTS regler.
När du handlar hos oss kan du vara trygg med att i princip alla våra plagg är korrekt GOTS-märkta och därmed kontrollerade hela vägen. Vi har ett fåtal undantag och då ser du det enkelt på produktsidan. Visas GOTS-loggan på produktsidan så vet du att plagget är kontrollerat hela vägen inklusive varumärket. De enda undantag vi har är några strumpor som tillverkas av små producenter i Tyskland som ännu inte haft möjlighet att certifiera all deras strumpor hela vägen.