Vad är GOTS (Global Organic Textile Standard)?

Vad är GOTS? Titta gärna på den korta filmen om GOTS (Global Organic Textile Stadard) nedan. Filmen visar hur GOTS fungerar och hur den oberoende kontrollen av GOTS-certifierade kläder går till.

GOTS är en internationell certifiering och oberoende av vilket land klädesplagget är tillverkat i är det samma GOTS-märke och samma kriterier som gäller. Fler och fler av tillverkarna av ekologiska kläder har gått med i GOTS certifieringsprogram. På LotusEco tar vi inte längre in några kläder från producenter som inte själva är med i GOTS databas över företag som tillverkar GOTS-certifierade kläder. Du som kund kan då vara säker på att kläderna vi säljer är miljövänliga genom hela processen från odling till butiken.

GOTS standarden är öppen och kan läsas i sin helhet på GOTS hemsida.

Kontrollera ett plagg

För att vara säker på att ett plagg är GOTS-certifierat hela vägen kan du kontrollera att följande information finns i plagget eller på en hängetikett som följer med plagget.

  1. GOTS logotyp
  2. Label grade (organic eller made with organic)
  3. Certifierare
  4. Tillverkarens licensnummer

GOTS databas

GOTS har även en databas med aktuella certifikat som är till för certifierare och butiker men du som kund kan också kontrollera vem ett licensnummer tillhör. Dock innehåller databasen endast aktuella certifikat. Om ett företag byter licensnummer, detta sker t ex om de byter certifierare, går det inte längre hitta dem på det gamla certifikatnumret i GOTS databas. Ett exempel är Armedangels som bytt från CERES till CONTROL UNION och då bytt certifikatnummer från CERES-08 till CU 1085700. Det går alltid att kontakta certifieraren eller GOTS om man vill veta tillverkarens gamla certifikatnummer. Har du alltså ett plagg som är tillverkat under ett gammalt certifikat så kan det fortfarande vara korrekt märkt även om du inte hittar certifikatet i GOTS databas.

Varför GOTS-märkta kläder?

  • en garanti för eko+fair arbetssätt genom hela produktionen
  • inga farliga kemikalier i kläderna som påverkar slutkunden
  • ekologiska naturmaterial som andas, t ex bomull, lin och ull
  • större biologisk mångfald och renare vatten i tillverkningsländerna
  • bättre liv för bönderna och textilarbetarna
  • reducerad vatten och energiåtgång genom hela produktionen

GOTS graderingar

GOTS använder sig av två graderingar och en variant som benämns ”organic in transition”. På respektive produktsida ser du GOTS-loggan med respektive variant. De flesta av våra plagg är av graden ’organic’ och många är tillverkade i 100% naturmaterial.

GOTS organic

GOTS graden ’organic’ innebär att minst 95% av materialet är certifierat ekologiskt naturmaterial. Resten kan vara en annan fiber som t ex ger en funktion till plagget som elastan för flexibilitet i strumpor och leggings eller återvunnen polyamid i strumpor för att göra dem slitstarkare.

GOTS organic

GOTS made with organic

GOTS graden ’made with x% organic materials’ innebär att 70-94% av materialet är certifierat ekologiskt naturmaterial. Det kan röra sig om vissa strumpor som producenten velat göra extra slitstarka eller ull/silke blandning som ofta har 30% silke för att göra plaggen mjukare och mindre stickiga. GOTS övriga regler för kemikalier, arbetsvillkor etc är de samma oavsett gradering.

GOTS Organic in Conversion

Denna variant har tillkommit för att underlätta övergången till ekologiskt jordbruk som normalt tar 3 år. Under övergången kan fibern certifieras med ”Organic in Conversion”. Detta syns då under GOTS-loggan i den färdiga produkten. Produkter av denna grad måste lagras och processas separat från ekologiska och oekologiska produkter. På LotusEco har vi inte tagit in några produkter märkta med ”Organic in Conversion.

iVN-märkning

iVN-märkningen har samma kriterier som GOTS med några tillägg. På LotusEco kan du hitta iVN-märkningen på några plagg från tillverkaren Engel-Natur. Är en tillverkare certifierad med iVN-märkningen har de automatiskt ett GOTS certifikat med samma siffror och kan alltså hittas i GOTS databas. Tyska IVN (Internationaler Verband der Naturtextilwirtschaft) är en av GOTS fyra grundare.

Fel som många gör med GOTS

För att få märka en produkt med GOTS-loggan måste den följa och vara oberoende kontrollerad enligt GOTS kriterier hela vägen. Även varumärket bakom plagget måste vara med i GOTS databas, inte bara fabriken där plagget tillverkats.
Tyvärr är det många återförsäljare och producenter som inte respekterar detta och skriver ut att plagg är GOTS-märkta trots att de inte är det. Kanske är det bara bomullen som är GOTS men inte t ex färgningen eller arbetsvillkoren i fabriken. Detta är fel och går emot GOTS regler. Man får inte skriva ut att t ex bomullen är GOTS om inte slutprodukten är certifierad. Detta är för att kunder inte skall bli förvirrade och tro att hela produkten följer alla GOTS krav när det bara är fibern som är GOTS-certifierad. Hittar du sådana fel så påpeka gärna detta för butiken. Det går även att göra ett formellt klagomål till GOTS som då i sin tur kontaktar företaget vilket kan sluta i rättsliga åtgärder om de inte ändrar sin information.

Vi säljer bara GOTS-certifierade kläder

När du handlar på LotusEco kan du vara trygg med att i princip alla plagg är GOTS-märkta och därmed kontrollerade hela vägen. Vi har ett fåtal undantag (4 st) och du ser det enkelt på produktsidan. Visas GOTS-loggan på produktsidan så vet du att plagget är kontrollerat hela vägen inklusive varumärket. Vi är vad vi vet den enda butiken i Skandinavien med ett betydande sortiment av ekokläder som valt att bara sälja GOTS-certifierade kläder som vi valt ut från olika hållbara producenter.