Inlägget gjort

Fashion Revolution Week på LotusEco

fashion revolution
Det årligt återkommande evenemanget Fashion Revolution Week (i år 24-30 april) har skapats till minne av den ofattbara olyckan som inträffade på en textilfabrik i Bangladesh den 23:e april 2013. Den extremt dåligt underhållna fabriksbyggnaden Rana Plaza rasade och tog livet av 1133 textilarbetare och skadade 2500. Ja… det är otroliga siffror som motsvarar de människoliv som då avslutades och gick i spillror pga allvarliga, i många fall handikappande skador.

Nu frågar vi oss ”VARFÖR?”
Fabriken Rana Plaza tillverkade kläder åt ett antal västerländska klädmärken som kanske du och jag har handlat av och vars kläder kanske hänger i våra garderober! Och denna gång var inte ens första gången textilarbetare fick offra sina liv för den snabba klädkonsumtionen vi västerlänningar roar oss med. Shopping har blivit ett intresse, trenderna avlöser varandra snabbt, textilbranschen har aldrig varit så lukrativ som nu och textilarbetare i alla produktionsstegen samt miljön blir de vi ständigt offrar för att vi alltmer bryr oss om utsidan. Vi har tydligen glömt de tidlösa och kvalitativa klädernas charm…

Nu frågar vi oss ”Hur länge till?”
Hur länge till skall vi ta på oss kläder som dödar, förslavar, förtrycker, förgiftar?
Hur många textilarbetare till offrar vi för att vi inte vill se lösningar i form av rättvist producerade och fair trade kläder samt miljömärkta kläder?

Under Fashion Revolution Week uppmärksammas de sociala, ekonomiska och miljömässiga problemen inom textilindustrin. Fashion Revolution är nu en rörelse som har volontärer i 90 länder. Under denna vecka uppmuntras miljoner människor att fråga klädmärkena ”Who made my clothes?” (Vem har tillverkat mina kläder?) och kräva bättringar gällande transparensen i hela produktionskedjan.

Sverige är ett av de 90 länderna som bryr sig och anordnar några evenemang under Fashion Revolution Week på några platser runt om i landet. Se programmet.

Vi satsar framförallt på miljömärkta och rättvist producerade baskläder till baby, barn, herr och dam.

Vi hälsar er alla att framöver handla med hjärtat, dvs medvetet, ansvarsfullt och hållbart.

Inlägget gjort

Ekologiska ullkläder för herr, barn och dam

ekologiska ullkläder

Med ekologiska ullkläder får du så mycket mer än bara ullkläder. Du stödjer ekologiskt jordbruk utan bekämpningsmedel och med schysstare djurhållning. All beredning som blekning och färgning är miljövänlig samt kvalitén är testad. Det garanterar både GOTS och iVN som alla våra ullkläder är märkta med.

Se alla våra ullkläder →

Ekologiska ullkläder enligt GOTS och iVN

Du får så mycket mer..

 • Ekologiska fårfarmar med bra djurhållning utan mulesing eller behandling med pesticider.
 • Minimilöner, reglerade arbetstider, arbetarna utsätts inte för föroreningar på arbetsplatsen, de får organisera sig i fackföreningar, barnarbete är ej tillåtet.
 • Inga kemikalier i produktionen får förorena miljön som t ex tungmetaller för färgning och klor för blekning. Farliga kemikalier används ej heller för att göra ullkläderna maskintvättbara.
 • Energiförbrukningen minimeras och avloppsvatten renas professionellt.
 • Det färdiga plagget kontrolleras för kemikalierester som annars kan orsaka allergier eller sjukdomar som cancer.
 • Ullen får ej komma i kontakt med farliga ämnen eller material som PVC under transporten.
 • Kemikalier mot mal får ej användas då de ofta innehåller den neurotoxiska substansen permetrin.

Ullkläder för herr → Ullkläder för barn → Ullkläder för dam →

Inlägget gjort

LotusEco stödföretag för Naturskyddsföreningen 2017

Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen med sina 224 000 medlemmar gör ett fantastiskt jobb genom att vara en oberoende röst för människor och miljön.
Vi är superglada att vi har möjlighet att vara stödföretag för våra superhjältar på Naturskyddsföreningen under 2017!

Vi har valt fokusområdet giftfri miljö.

LotusEco stödforetag Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen jobbar bl a för en giftfri värld genom Kemikalienätverket, kampanjer som Fräsch på riktigt och Bra Miljöval som bl a ställer krav på textilier. Se Earth Positives t-shirts som är de enda t-shirts på marknaden märkta med Bra Miljöval.

Från Naturskyddsföreningens verksamhetsriktlinjer

Föreningen ska under 2015-2018 verka för:

 • en ökad förståelse bland allmänheten och beslutsfattare om kopplingen mellan miljögifter, hälsa och natur, genom att ta fram och sprida information, särskilt om samhällskostnader av miljögifter;
 • nationella och internationella åtgärder och begränsningar av farliga kemikalier som framförallt barn utsätts för i sin vardagsmiljö, genom att påverka beslutsfattare om behov av och möjligheter till reglering;
 • att farliga kemikaliers negativa effekter minskar, genom att arbeta för nationella innovationsdrivande ekonomiska styrmedel för en giftfri natur, vardag och innemiljö;
 • att skärpa dels EU:s kemikalieförordning Reach och tillämpningen av densamma, dels den globala kemikalieregleringen, genom påverkansarbete och internationell samverkan inom civilsamhället; samt
 • en förbättrad konsumentinformation om farliga kemikalier och alternativ till dessa, såväl om och på produkter som i andra kanaler, genom påverkansarbete och grön konsumentmakt.

Bli medlem →

Inlägget gjort

Bättre webbutik för ekologiska kläder i naturmaterial

bättre webbutik

LotusEco blir nu en ännu bättre webbutik. Kortfattat ökar vi vår närvaro på nätet och minskar vår närvaro i vår fysiska butik i Karlskrona. Vår webbutik kommer under året förbättras på en rad områden och vår fysiska butik kommer fr o m februari att ha öppet bara på lördagar samt av kunder förbokade tider.

Sista dagen för vår gamla butik var lör 28/1. Se våra öppettider. Fr o m februari gjord vi om vår butik till ett showroom för vår webbutik/butik med reducerade öppettider.

Sista veckan i juni och hela juli kommer vi att ha öppet torsdag till lördag.

Det här har varit ett mycket svårt beslut för oss. Vi vill inte svika våra lokala kunder som sedan 2009 handlat över disk hos oss. Men just nu måste vi fokusera och intresset för vår fysiska butik räcker inte för att vi skall kunna hålla samma öppettider som tidigare.

Vi satsar nu på att bli en ännu bättre webbutik för ekologiska kläder i naturmaterial! Vi tackar så mycket för ditt stöd på vår resa! Kan du tipsa någon om oss, skicka vidare ett av våra nyhetsbrev till dina kompisar, gilla och dela något från oss på Facebook eller följa oss på Instagram? Inte bara vi, utan alla i produktionskedjan av våra kläder som får chansen att jobba med rena ofarliga produkter under schyssta förhållanden är tacksamma för ditt stöd!

Vårt mål är att vår fysiska butik skall finnas kvar. Den är bra för oss, vi lär oss mycket om kläderna när vi hänger upp dem, får feedback från kunder som provar dem, köper dem och återkommer och berättar om dem. Butiken är bra för våra kunder som kan känna på kläderna och prova dem i provrum. Det är också bra för våra kunder att lära sig sin storlek för senare köp  i vår webbutik. Många av våra kunder är semester-Blekingar eller kommer långväga bara för ett besök på LotusEco.

Vi kommer att börja med att fr o m februari bara hålla öppet på lördagar i vår butik. Men det kommer att vara möjligt för grupper på 2-3 personer att boka en timmes öppettid. Under sommaren och i jultider kommer vi också att försöka utöka öppettiderna.
Det går också bra att göra en beställning i vår webbutik och välja avhämtning i vår fysiska butik, då betalar du heller ingen frakt. Har du alltså inte möjlighet att komma på lördagar under våra ordinarie öppettider gör vi vårt bästa för att lösa så du kan besöka oss och titta på våra kläder eller avhämta en beställd webborder en tid då du kan.

I och med denna omställning minskar vi också våra lokaler för vår fysiska butik och låter vårt lager, packrum och kontor ta över samma yta. Denna del av LotusEco har länge varit trångbodd så för oss som jobbar med webbutiken är det en stor lättnad.

Under hösten 2016 förbättrade vi vår webbutik med bl a snabbare leveranser, fler betalsätt; faktura och delbetalning genom Billmate, PayPal och kortbetalning med 3D Secure, direktbetalning via bank, ny design, kundkonton och bättre underliggande system.

Under våren/sommaren kommer vi att förbättra webbutiken med bl a bättre sortiment, bättre beskrivningar av våra produkter, matchande produkter, önskelista, presentkort, bättre sökningar m.m.

Saknar du något i vårt sortiment eller någon funktion i vår webbutik? Vad skulle göra LotusEco.se till en bättre webbutik för dig? Meddela oss gärna.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev för mer information om nya kläder, erbjudanden och tips!

Inlägget gjort

Ekologiska sommarkläder från People Tree

Vi har fyllt på med ekologiska sommarkläder från People Tree!
ekologiska sommarkläder från people tree
Förutom att vi kompletterat med storlekar som tagit slut har vi även passat på att ta hem 12 nya plagg;
en kort kjol i marinblått för lite finare tillfällen med praktiska fickor, en längre stilig kjol i svart, två klassiska cardigans i marinblått respektive vitt med pärlemorknappar, ett par fina leggings i svart-blått mönster, en riktigt söt topp i marinblått med vita prickar, en vardagsklänning i smaragdgrönt med fickor, randiga vita långärmade tröjor med bröstficka i blå respektive korallröda ränder, en söt randig topp med kattryck, en stilig finbyxa i marinblått och en fin smaragdgrön topp med bröstficka.

Alla våra plagg från People Tree är ekologiska och certifierade med GOTS (Global Organic Textile Standard) samt Fair Trade Organization eller World Fair Trade Organization.

Save

Save

Save