Är bambukläder ekologiska egentligen?

bambukläder ej ekologiska

Vi anser inte att kläder av bambu, trämassa, mjölk, soyabönor etc är ekologiska. Ja, källan till fibrerna är naturlig och i bästa fall ekologiskt odlad.
Processen för att tillverka tyg av dessa råmaterial är mycket kemikalieintensiv och kan inte anses vara ekologisk eller miljövänlig. Bambuviskos är bättre än syntetiska material gjorda av råolja då bambu inte är en ändlig resurs, men väger man in hälsoaspekterna så tycker vi inte man kommit speciellt långt. Faktum är att man ändå får ett konstmaterial som inte andas lika bra som naturmaterial. Det påstås av många att antibakteriella egenskaper i bambukläder är en fördel i t ex sportkläder. Tyvärr har det visat sig att sådana egenskaper förloras i den kemiska processen när man tillverkar bambuviskosen.

Resultatet är som sagt ett konstmaterial till skillnad från t ex bomull, hampa och lin. Naturmaterial är endast det som mekaniskt går att spinna till en tråd. Allt annat är syntet- eller konstmaterial.

GOTS säger nej till bambuviskos

Vi är inte ensamma om att tycka såhär. GOTS (Global Organic Textile Standard) som är det största certifieringsorganet för ekologiska textilier certifierar inte bambukläder. De skriver såhär:

Almost all bamboo fibre used in industrial textile production is not natural bamboo, but is a product for which the cellulose has been regenerated through a viscose/rayon process and can, therefore, not be considered as natural or even organic fibre, even if the bamboo plant was originally certified as organic, in the field. As a consequence, regenerated bamboo fibres can only be used for the tolerated remaining balance of conventional fibres in GOTS certified textiles. If the rayon is made from organically grown bamboo, up to 10% may be used for the ‘made with organic materials’ label grade. These rules also apply to regenerated fibres derived from any other raw material source (e.g. wood, cotton lints, soybean, milk).

GOTS påminner också om att i USA har FTC (Federal Trade Commission) deklarerat att det är illegalt att felaktigt marknadsföra kläder i bambuviskos som bambukläder. Materialet måste kallas viscose/rayon. Se FTC:s artikel ”How to avoid bamboozling your customers”. De säger vidare att liknande regler även finns i EU.

Läs på GOTS sajt om varför GOTS inte certifierar bambukläder.

Om det finns bambuviskos i GOTS-cerifierade kläder är det max 5% som är gränsen för syntetmaterial i deras kläder som certifieras ”organic”. Eller 10% för klassen ”made with organic”.

LotusEco säger nej till bambuviskos

På LotusEco säljer vi inga kläder av bambuviskos. Vi har tidigare, innan vi tog till oss denna information, haft ett fåtal kläder i bambuviskos. 2013 slutade vi köpa in kläder i bambuviskos. Vi beklagar att vi inte varit vakna nog tidigare men vi är öppna med det och hoppas fler företag som säljer ekologiska kläder kommer följa efter. Upplys gärna andra butiker där ni handlar om att bambukläder inte är ekologiska!

Det finns en liten produktion av bambukläder av mekaniskt bearbetad bambu som inte är bambuviskos. Här använder man inte kemikalier för att ta fram tråden utan processen är mekanisk som för bomull. Denna typ av bambukläder är extremt ovanlig.

Läs mer om marknadsföringsbedrägeriet med bambuviskos som från början kommer från den kinesiska industrijätten Tenbro.

2 kommentarer

  1. Hej!

    Vad bra att ni har kommit fram till det. Bambuviskos är skönt att ha på sig, men långt ifrån miljövänlig.

    Hälsning
    Monika Weiss

  2. Tack för din feedback Monika! Vid starten för fem år sedan gick vi som de flesta ekotextilföretag med på den felaktiga och vilseledande marknadsföringen kring bambuviskos. Redan då satsade vi på certifierade kläder av bomull och hampa, men hade även några s.k. bambukläder. Till och med den svenska ekodesignikonen Camilla Norrback har använt bambuviskos och även ”vanlig” viskos i sina kollektioner och under vårt första år var vi en av hennes många återförsäljare. Under vårt läroår satte vi samman många pusselbitar och gjorde eget detektivarbete för att sedan komma fram till hur det egentligen ligger till med produktionen av och slutprodukten viskos, oavsett råvara. Råvaran kan vara träcellulosa, bambucellulosa, sojabönor, bananskal, mjölk, you name it… Viskos är inget annat än syntetmaterial. Förutom att produktionen är långt ifrån miljövänlig, har viskos i likhet med andra syntetmaterial negativ påverkan på bärarens hälsa, framförallt när man bär det närmast kroppen eller sover i det. Viktigt är att titta på vad ens underkläder, pyjamas, nattlinne, sänglakan och bäddmadras är gjorda av. Vi förespråkar plast- och syntetbantning. Det skulle både planeten och dess invånare må bra av! Tyvärr säljer många av våra kollegor fortfarande kläder innehållande viskos som de kallar ekologiska. Vi hoppas de kommer på bättre tankar snart!

Kommentarer är stängda.