Publicerad

Det verkliga priset för en skjorta eller annat klädesplagg?

En artikel från 2017-06-01 i Veckans Affärer födde fram mitt behov till reflektion och skrivandet av detta inlägg. Vad är det verkliga priset för en skjorta egentligen?

Save

Så mycket dyrare blir kläderna om H&M betalar fabrikslöner som går att leva på. Hur mycket skulle en skjorta på H&M kosta om fabriksarbetarna fick löner de kan leva på?

Artikeln citerar chefen för hållbara finanser hos Nordea som påstår att det inte skulle krävas en stor prishöjning på kläderna i H&M:s butiker för att kunna betala ut en lön till fabriksarbetarna som går att leva på. Snittpriset för en H&M-skjorta i butiken är idag 174 kronor. Om fabriksarbetarna tjänar levnadslöner skulle priset på skjortan bli 179 kronor – det vill säga 5 kronor dyrare. Artikeln avslöjar också att de fabriksarbetare i Bangladesh som producerar H&M:s kläder tjänar idag kring 750 kronor i månaden, medan en levnadslön i Bangladesh ligger på 2 083 kronor per månad, det vill säga mer än det dubbla! Varför har inte H&M gjort denna lilla prisjustering om de verkligen bryr sig om arbetsförhållandena i sina leverantörers fabriker?
Så, en prishöjning på 5 kronor per skjorta skulle höja de bangladeshiska fabriksarbetarnas löner till en nivå som motsvarar levnadslöner. Det låter enkelt, eller hur? Vilken svensk eller annan västerlänning skulle inte vilja betala 5 kronor extra för en skjorta om man visste att fabriksarbetaren då fick en levnadslön istället för i dagsläget en som motsvarar mindre än hälften?

Men nu är det så att jag som driver en klädbutik och vet en del om hur kläder blir till kan berätta att det är betydligt fler människor än bara fabriksarbetare som syr som bidrar till tillverkningen av en skjorta. Inom textilindustrin förekommer en lång produktionskedja som består av många olika steg. När det kommer till bomullskläder (H&M är världens största inköpare av i alla fall ekologisk bomull, om denna bomull är certifierad som ekologisk får vi låta vara osagt) är det första steget själva bomullsodlingen och det sista steget är oftast klippning och sömnad i en fabrik. Mellan det första produktionssteget och det sista finns även tvättning och blekning av bomullsfibrer, kardning, spinning, färgning, stickning eller vävning, ibland brodering och mönstertryck. Oftast utförs de olika produktionsstegen i olika länder då klädkedjorna väljer de producenter som kan erbjuda de lägsta priserna. Onödigt många transporter mellan de olika stegen tillkommer. Detta innebär att det är minst 7 olika arbetare inklusive odlaren som bidrar till att ett klädesplagg i bomull eller annat naturmaterial blir till. Det verkliga priset för en skjorta är alltså i verkligheten betydligt högre. Diskussionen om tillverkning av kläder i syntetiska och konstfibrer sparar jag till ett framtida inlägg.

Finanschefens kalkyl utgår ifrån att det tillverkas 13 skjortor per arbetare och dag (man räknar med den lägsta siffran då produktionen varierar mellan 13 och 27 styck per dag) och att arbetarens månad består av 20 arbetsdagar (vilket inte riktigt stämmer då dessa arbetare ofta jobbar fler än 5 dagar i veckan) Men var finns de andra 6 arbetarna som bidragit till att skjortan tillverkats? Kundpriset bör ju betala alla steg i produktionen plus råvara även om H&M inte själva direkt ansvarar för eller står för hela produktionskedjan men de köper ju in tjänster och varor.
Denna analys är inte helt meningslös, men långt ifrån realistisk och fullständig. Sedan är det livsviktigt att även ta hälso- och miljöaspekterna i beräkning! Den dagen majoriteten kräver (dvs röstar med sina pengar för) rättvisa arbetsförhållanden, rättvisa löner och giftfri klädproduktion från odling till slutprodukt går H&M och liknande kedjor under eller så blir de mycket mindre och fair & eko.

Att höja lönen för fabriksarbetaren som står för sista steget i produktionskedjan är jätteviktigt men tyvärr inte tillräckligt. Detta är såklart absolut ingen ursäkt för att inte göra det. Någonstans måste man börja! Dåliga arbetsförhållanden handlar tyvärr inte bara om löner! Sedan får man inte glömma bort miljögifterna och dess konsekvenser på odlarnas, fabriksarbetarnas, konsumenternas och naturens hälsa! Komplicerad fråga det här, men man får inte ge upp och fortsätta välja de lägsta priserna!

Kundpriset för en skjorta som produceras på ett miljömässigt och arbetsmässigt riktigt sätt kan aldrig ligga på 179 kr, det pris som rekommenderas av chefen för hållbara finanser inom Nordea! Det rekorderliga och riktiga priset är egentligen fyra gånger högre! Höjer man priset till 179 kr kan man räkna med att dagens oförnuftiga konsumtion kommer fortsätta på samma sätt, men fyrdubblar man priset så att vi kan börja leva upp till en rättvis klädproduktion från odling till slutprodukt är jag helt säker på att överkonsumtionen snabbt blir ett minne blott.

det verkliga priset för en skjorta
Exempel på en skjorta som är schysst producerad hela vägen och certifierad enligt GOTS regler.

Spara

Spara

Spara