Farliga kemikalier i kläder

Vi tycker det är jättebra när ”vanliga” klädbutiker tar in ekologiska kläder. Vi tycker dock inte det är bra när man som konsument behöver vara detektiv för att se till så man bara får med sig certifierat ekologiska kläder när man handlar i dessa butiker.

För att vara säker på att undvika farliga kemikalier i kläder behöver du välja certifierade kläder. En av de allra strängaste certifieringarna är GOTS (Global Organic Textile Standard). Det är den certifiering vi har på de allra flesta kläder och när vi tar in ett nytt klädmärke kräver vi att de har en egen GOTS certifiering.

När du köper ett GOTS-certifierat plagg vet du att minst 95% av innehållet är ekologiskt (eller 70% för plagg som kräver mer stretch som elastan). Kemikalierna som används är reglerade och miljö- och hälsofarliga kemikalier får ej användas alls i produktionen. Arbetarna har rättvisa förhållanden, de får t ex organisera sig i fackföreningar, har reglerad arbetsmiljö och får schysst betalt. GOTS kriterier tittar även på kvalitén på plagget. Läs mer om GOTS.

Handlar du på kedjor som Lindex eller Åhléns, var då noga med att kolla så att plagg som är märkta med deras ”gröna märkningar” verkligen är bättre (t ex GOTS) eftersom de ofta märker plagg som bara är av vanlig viskos eller t ex återvunnen PET med sina gröna lappar. Detta är oftast inget annat än grönmålning och falsk marknadsföring, speciellt om du som kund är ute efter certifierat ekologiska och miljövänliga kläder.

Väljer du certifierat ekologiska och miljömärkta kläder slipper du få tråkiga överraskningar som gifter i dina kläder som hittades i Lindex barnstrumpor.

Välkommen till vår webbutik eller vår lagerbutik i Karlskrona. Hos oss hittar du bara äkta ekologiska kläder. Vi säger NEJ till farliga kemikalier i kläder!

×

💚 Välkommen till vår nya webbutik, LotusEco v3.0! 💚 Läs mer