fashion revolution

Fashion Revolution Week på LotusEco

FASHION REVOLUTION EBJUDANDE: Som en del av lösningen erbjuder vi under denna vecka 15% rabatt när du handlar för minst 1500 kr (ord.priser) och fri frakt från 500 kr. Ingen kod behövs.
På LotusEco har vi bara kläder som är miljömärkta och rättvist producerade för hela familjen!

Det årligt återkommande evenemanget Fashion Revolution Week (i år 20-26 april) har skapats till minne av den ofattbara olyckan som inträffade på en textilfabrik i Bangladesh den 23:e april 2013. Den extremt dåligt underhållna fabriksbyggnaden Rana Plaza rasade och tog livet av 1133 textilarbetare och skadade 2500. Ja… det är otroliga siffror som motsvarar de människoliv som då avslutades och gick i spillror pga allvarliga, i många fall handikappande skador.

Nu frågar vi oss ”VARFÖR?”
Fabriken Rana Plaza tillverkade kläder åt ett antal västerländska klädmärken som kanske du och jag har handlat av och vars kläder kanske hänger i våra garderober! Och denna gång var inte ens första gången textilarbetare fick offra sina liv för den snabba klädkonsumtionen vi västerlänningar roar oss med. Shopping har blivit ett intresse, trenderna avlöser varandra snabbt, textilbranschen har aldrig varit så lukrativ som nu och textilarbetare i alla produktionsstegen samt miljön blir de vi ständigt offrar för att vi alltmer bryr oss om utsidan. Vi har tydligen glömt de tidlösa och kvalitativa klädernas charm…

Nu frågar vi oss ”Hur länge till?”
Hur länge till skall vi ta på oss kläder som dödar, förslavar, förtrycker, förgiftar?
Hur många textilarbetare till offrar vi för att vi inte vill se lösningar i form av rättvist producerade och fair trade kläder samt miljömärkta kläder?

Under Fashion Revolution Week uppmärksammas de sociala, ekonomiska och miljömässiga problemen inom textilindustrin. Fashion Revolution är nu en rörelse som har volontärer i 90 länder. Under denna vecka uppmuntras miljoner människor att fråga klädmärkena ”Who made my clothes?” (Vem har tillverkat mina kläder?) och kräva bättringar gällande transparensen i hela produktionskedjan.

Sverige är ett av de 90 länderna som har evenemang under Fashion Revolution Week. Se programmet.

Kräv större transparens från vanliga märken och välj ekoreko märken som certifierar sina kläder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *