Vattenåtgång för ekologisk bomull

Hur är det med vattenåtgången för ekologisk bomull? Idag publicerades dokumentären Modeindustrins smutsiga baksida av Stacey Dooley på SVTplay. Se den gärna! Där får vi en påminnelse om att modeindustrin faktiskt ligger på plats två av största förorenarna i världen efter kol och oljeindustrin. Det går också åt drygt 15000 liter vatten för att tillverka ett par vanliga jeans i oekologisk bomull. Modeindustrin och snabbt mode påverkar så många människor, djur och miljön negativt över hela jorden.

Stacey Dooley om Aralsjön katastrof från bomullsindustrin. Vattenåtgången för ekologisk bomull är dock mycket mindre.
Stacey Dooley på före detta sjöbotten i Aralsjön som sedan 60-talet krympt pga avledning av vattendrag för bomullsodling. Ekologisk bomull kräver dock i regel mycket mindre vatten.
Stacey Dooley om Kazakstan bomullsindustrin och bekampningsmedel
Bekämpningsmedlen urlakades på sjöbotten och förgiftar mark och människor där Aralsjön en gång bredde ut sig. Vid odling av ekologisk bomull förekommer inga kemiska bekämpningsmedel.

Se People Tree:s grundare (nu VD för ekologiska skomärket Po-Zu), Safia Minney, 30:00 min in i filmen. Hon pratar om de tusentals kemikalier som används vid kläd- och skotillverkning som är farliga för miljön och för människors hälsa. Hon säger: ”Vi måste desarmera den giftbomb som hotar utvecklingsländerna”. Problemet är enligt henne att konsumenter och företag inte tar ansvar för att betala ett pris som gör att tillverkningen inte kräver farliga kemikalier. De tar inte hänsyn till kostnaden för miljö och människor när varan säljs.

Safia Minney om giftiga kemikalier och modeindustrin
Safia Minney om de tusentals kemikalier som används vid kläd- och skotillverkning. Både vid odling men också vid blekning, färgning och annan beredning. Välj miljömärkta kläder med GOTS-märkning för att undvika detta.

Fördelar med ekologisk bomull

Förutom att fibern odlats ekologiskt, dvs utan kemiska bekämpningsmedel, GMO och konstgödning finns det fler fördelar med ekologisk bomull:

91% minskad bevattning
46% minskad växthuseffekt
70% potentiell minskad försurning
26% potentiell minskad övergödning
62% minskad energianvändning

Källa: PE INTERNATIONAL (2014) The Life Cycle Assessment (LCA) of Organic Cotton Fiber

Vattenåtgång för ekologisk bomull

Vattenåtgången för ekologisk bomull är alltså 91% mindre jämfört med konventionell (oekologisk) odling. Den ekologiska bomullen bevattnas mycket mindre med blått vatten, dvs ytvatten och grundvatten. Den klarar sig i större utsträckning med grönt vatten, dvs regnvatten. Detta är dock även beroende av klimatet i vilket odlingen sker. Läs hela rapporten om livscykelsutvärdering av ekologisk bomull.

Vattenåtgången för ekologisk bomull jämfört med konventionellt odlad bomull
Vattenåtgången för ekologisk bomull jämfört med konventionellt odlad bomull (dvs oekologisk). Källa: PE INTERNATIONAL (2014) The Life Cycle Assessment (LCA) of Organic Cotton Fiber

Fördelar med GOTS-märkta textilier

Väljer du dessutom miljömärkta kläder som är certifierade med GOTS (Global Organic Textile standard) får du kläder som tillverkats utan farliga kemikalier, där vattenreningsverk är obligatoriska och med schyssta arbetsvillkor, levnadslön och årliga oberoende kontroller.

Stacey Dooley om utsläpp av kemikalier från modeindustrin i vattendrag i Indonesien
Stacey Dooley om utsläpp av farliga kemikalier från modeindustrin i vattendrag i Indonesien där bl a H&M och andra stora företag producerar kläder.

Välkända företag som H&M, GAP, Asos, Primark med flera har mycket på sitt samvete men även de som är beredda att köpa deras kläder. Valet är ditt. Rösta med din plånbok om vilken värld du vill se. Tack för din medvetenhet när du väljer certifierat ekologiska kläder var du än väljer att handla dem!

Bara GOTS-märkt på LotusEco

GOTS (Global Organic Textile Company) logo


Vi har valt att bara ta in kläder som är GOTS-märkta hela vägen. Det är bara då det finns ett GOTS-märke med varumärkets licensnummer under GOTS-loggan som du som kund kan vara säker på att hela produktionen följer GOTS högt uppsatta kriterier.

GOTS-märkta herrkläder → GOTS-märkta barnkläder → GOTS-märkta damkläder →