Black Friday

Vi kommer inte att ha några Black Friday erbjudanden på LotusEco. Vi tycker det är bra att människor handlar hållbart mode och vi behöver sälja våra produkter för att finnas kvar på marknaden. Men vi vill inte locka till oöverlagd och onödig konsumtion. Vi väljer därför som tidigare år att inte hänga på den från början amerikanska rea-dagen och numera veckan Black Friday. Läs mer och agera som många andra konsumenter på Naturskyddsföreningens evenemang ”I don’t buy it” på Facebook.

Kläderna vi säljer förtjänar mer respekt än så. De vill inte hängas in i en garderob för att nästan aldrig användas. Istället vill de bli ditt favoritplagg du använder dag ut och dag in tills de blir så slitna så du kanske behöver lämna dem till Repamera eller en lokal skräddare för en reparation. När de inte längre hänger ihop så kanske vissa bitar kan räddas för någon kul remake. Det som blir över kan du kolla med din kommuns återvinning om de har en textilfraktion. Först då är våra plagg nöjda! 🙂 Våra plagg är också snälla för miljön, bonden som odlar fibrerna och alla som arbetar med dem. Allt oberoende kontrollerat genom hela den långa produktionskedjan efter GOTS (Global Organic Textile Standard) stränga regler.

Vi är för närvarande den enda butiken i Sverige som säljer endast GOTS-märkta kläder till hela familjen! Vi säljer inte bara en liten ”conscious” kollektion samtidigt som vi tjänar en massa pengar på ohållbara produkter. Sådant tycker vi är grönmålning! Vi säljer inte heller material som bara är lite bättre som återvunnen plast eller viskos av olika slag. Vi satsar på så rena och naturliga material som möjligt. Vi vill inte bygga på människors kemikaliecocktail med tungmetaller och andra skadliga ämnen som kan finnas i oekologiska kläder.

no black friday

Vi deltar i White Monday som lyfter fram cirkulära alternativ till en linjär konsumtion. Under 2020 planerar vi att bli mer cirkulära genom att börja sälja begagnade ekologiska kläder. Vi har redan nu väldigt lite spill och det lilla vi haft har vi skänkt till remake-artister som använder materialet till att göra nya kreationer. Vi vill också uppmuntra dig som kund att inte bara kasta kläder du inte längre använder som brännbara sopor. Se vår checklista nedan för att få en hållbar garderob.

white monday närbild

Tips för en hållbar garderob

  • Håll ordning bland dina kläder. Då köper du inte nytt bara för att du inte hittar bland dina kläder.
  • Vårda dina kläder och håll rent i din garderob. Lägg aldrig in använda kläder i din garderob när det finns risk att de har fett eller smuts på. Extra viktigt om du har kläder i ull så du inte får ohyra som äter på dina kläder. Se våra klädvårdsprodukter med rödcederträ.
  • Sortera ut alla kläder som behöver lagas och förvara dem på ett speciellt ställe.
  • Laga de kläder du kan själv och lämna in annat till proffs som skomakare eller skräddare. På Fixa Grejen kan du få tips på hur du själv lagar kläder och mycket annat.

Livet efter för dina kläder

Vi uppmanar dig att göra något av följande när du inte längre vill använda ett plagg. T ex ett plagg du köpt på LotusEco.

  • Gör om kläder som du är trött på. Sy på en lapp där du fått en fläck eller ett hål. Ett plagg som du själv fixat kan du vara stolt över och det får högre affektionsvärde för dig.
  • Ordna ett klädbyte med dina kompisar eller gå på en större klädbytardag med kläder du tröttnat på så blir de nya för den nya ägaren.
  • Sälj kläder på t ex Tradera eller Facebook grupper för second hand.
  • Skänk till second hand.
  • Lämna in plagget till oss så skänker vi det till remake artister som skapar något nytt av det.