Publicerad

Varför välja ekologiska barnkläder?

ekologiska barnkläder istället för giftiga kläderLetar du efter ekologiska barnkläder?
På LotusEco har vi kläder för barn i storlekarna 50 — 164 och även prematur.
Några av våra ekologiska barnkläder:
body, sparkdräkt, tröja, byxa, leggings, klänning, kjol, pyjamas, solhatt, mössa, strumpor och jacka.
Se alla våra ekologiska barnkläder i vår webbutik.

Fem anledningar att välja ekologiska barnkläder

  • Bättre barnhälsa. Barns kroppar är ännu känsligare för kemikalier än vuxnas eftersom deras kroppars reningsorgan inte är färdigutvecklade.
  • Hållbarare kläder. Ekologiska bommulsplantors fibrer är inte stressade av konstgödsel och bekämpningsmedel vilket gör dess fiber längre och starkare. Ekologiska barnkläder kan alltså ärvas några vändor till.
  • Bättre arbetsförhållanden. På plantager i syd används ofta mycket farliga kemiska bekämpningsmedel som är förbjudna i Europa. I många fall saknas skyddsutrustning för de som jobbar. Miljoner människor skadas varje år och tusentals dör. Många som jobbar på textilfabriker får så dåligt betalt att de knappt kan försörja sig på sin lön trots att de har orimligt långa arbetsdagar och ofta jobbar i farliga miljöer med dålig eller ingen skyddsutrustning. Med kläder certiferade enligt GOTS och andra certifieringar där hela produktionskedjan ingår slipper bönderna hantera kemiska bekämpningsmedel och textilarbetarna slipper hantera giftiga kemikalier samt alla får en lön de kan leva på och rimliga arbetsförhållanden med rätt att organisera sig i fackföreningar.
  • Ett fungerande ekosystem. Ekologiska produkter odlas utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödning. Användning av dessa medel är skadligt för naturen och påverkar hela vårt ekosystem. Vill vi lämna ett fungerande ekosystem efter oss till våra barn och barnbarn så måste vi välja att klä dem i ekologiska barnkläder.
  • Undvik experiment med GMO-bomull. En stor del av den o-ekologiska bomullen som odlas idag är genmodifierad. Överlag är GMO-sorterna framtagna för att klara kemisk bekämpning av ogräs med ett visst bekämpningsmedel utan att själva skadas. Användning av dessa grödor har lett till att vissa ogräs har blivit resistenta och starkare bekämpningsmedel krävs då för att bekämpa ogräset. I ekologisk produktion används inga genmodifierade grödor.

Ekologiska klädmärken

Våra kläder för barn är från följande klädmärken som alla satsar enbart på certifierat ekologiska kläder med antingen GOTS- eller IVN-märkning:
Frugi, Leela Cotton, Disana, Engel och Hirsch-Natur.

På LotusEco i Karlskrona har vi även en del ekologiska kläder av färgväxande ekologisk bomull. Dvs de är inte färgade alls, bomullen kommer i tre olika nyanser (naturvitt, brunt och grönt).