Publicerad 5 kommentarer

Ingen ursäkt att inte köpa ekologiska kläder

Tillhör du de som ofta hittar en ursäkt att inte köpa ekologiska kläder just det här gången — fast du säger dig vilja göra det nästa gång?

Många har massor av fantastiskt fina strategier för varför de just den här gången inte handlar ekologiskt.

Tyvärr är du inte ensam. Många tycker det är viktigt att köpa fair trade och ekologiska kläder. Men fortfarande är bara drygt 1% av den odlade bomullen ekologisk. Hur kan det komma sig? Jo, många nöjer sig med o-ekologiska kläder som oftast tillverkas under dåliga förhållanden och färgas med en rad hälsofarliga kemikalier som bäraren får i sig och som tar sig ut från produktionen genom spillvatten och restavfall.

Vår förhoppning är att alla ska hitta ekologiska kläder på LotusEco, som dessutom producerats under schyssta förhållanden. Vi jobbar hårt för detta och vi är glada för din feedback.
Och snälla — var beredd att tumma något på din stil och dina vanor när du förstår vilket stort mervärde ekologiska varor har i form av miljö- och hälsovinster, också för bäraren av kläderna. Och stirra dig inte heller blind på priset. Våra ekologiska kläder är billigare än märkeskläder och prisnivån ligger någonstans mellan kedjornas och billiga märkeskläder. Tack för din medvetenhet.

Lyssna gärna på ett citat från Jacob Östberg, professor i reklam och PR vid Stockholms universitet från programmet Stil SR P1 om ursäkter att inte köpa hållbara kläder:

”Pratar man med konsumenter så säger de att det här är jätteviktigt och är för mig en sann hjärtefråga. Och de kommer inte köpa något som inte lever upp till rimliga hållbarhetsmässiga och etiska krav. Så man har något slags principiellt ställningstagande. Men tittar man på hur folk faktiskt agerar så ser man att det finns en väldig diskrepans mellan det principiella ställningstagandet för att de här frågorna är viktiga och hur man faktiskt agerar i verkliga livet. Man har massor av fantastiskt fina strategier för varför man just den här gången. – ”Just den här gången behövde jag en vara som såg ut på ett annat sätt och då gjorde jag ett undantag men nästa gång, då ska jag minsann”. Och så blir det nästa gång och nästa gång och nästa gång.”

5 reaktioner på “Ingen ursäkt att inte köpa ekologiska kläder

 1. Jag skulle gärna vilja köpa mer ekologiska kläder men tycker att utbudet är ganska snävt. Det är inte så stor variation på stilen på kläderna, och om man som jag har svårt att hitta kläder som sitter bra även i vanliga fall blir det ännu svårare när utbudet är begränsat. Ett annat problem är att jag inte bor nära någon ekologisk klädbutik (vad jag vet) och jag gillar inte att köpa kläder över nätet eftersom det är svårt att se material och passform ordentligt på bild. Jag tycker även att det är svårt att veta vilka ekologiska klädmärken man faktiskt kan lita på, det förekommer säkerligen mycket greenwashing. Jag betalar gärna lite extra för ett klädesplagg om jag vet att det är producerat på ett bra sätt!

 2. Tack för din feedback!
  Är det någon särskild typ av kläder du söker? Eftersom det fortfarande bara är 1% av bomullen som odlas ekologiskt så räcker den bomullen inte till alla stilar. Men efterfråga den typ av kläder som du saknar i ekologiska material både där du köper dem o-ekologiska och i ekologiska klädbutiker.
  Var bor du? Vi känner till några ekologiska klädbutiker så vi kanske kan tipsa om en som ligger nära dig. Tyvärr finns inte så många och man är ofta hänvisad till webbutiker eller att handla när man ändå reser någonstans där det finns en ekologisk klädbutik.
  Vill du vara säker på att kläderna du köper verkligen är ekologiska ska du välja kläder som är certifierade av oberoende kontrollorgan. Det vanligaste är GOTS (Global Organic Textile Standard). Likvärdiga med GOTS är Soil Association, IVN och Bra Miljöval. Se här för en jämförelse av textilmärkningar. Köper du kläder som det står ekologisk bomull på i stora kedjor är det inte säkert att den är oberoende kontrollerad och kläderna tillverkas på samma sätt som deras andra kläder. GOTS certifiering tittar även på kemikalieanvändningen vid hela produktionen samt arbetsvillkoren för arbetarna.
  Vi hoppas du hittar de ekologiska kläder du söker och vi gör vårt bästa för att underlätta att hitta fina ekologiska kläder som också är sköna och praktiska att bära.

 3. Tack för svaret!
  Jag bor i Växjö.
  Det jag främst saknar här på er sida är t-shirtar, linnen och liknande som inte slutar vid midjan utan går lite längre ner över rumpan. Saknar även lite mer neutrala kläder i svart, och kläder som inte är så ”tjejiga” utan istället lite tuffare 🙂

 4. Ursäkta sent svar!
  Om du bor i Växjö har du bara ca 1h körning till LotusEco så är du nyfiken på vår fysiska butik så är du varmt välkommen! Vi har några stamkunder från Växjö.

  Vi har iallafall linnen som är längre:
  http://lotuseco.se/shop/ekologisk-tanktop-hampa-earth-heart
  http://lotuseco.se/shop/ekologisk-tanktop-lang-hampa-rosa
  http://lotuseco.se/shop/ekologiskt-dam-linne-svart
  http://lotuseco.se/shop/leelacotton-tanktop-vit (obs, längre än på bild!)
  http://lotuseco.se/shop/ekologiskt-dam-linne-lang-lila

  När det gäller ”tuffare” kläder så köper en del av våra tjejkunder våra herrkläder.
  Vi försöker undvika svarta kläder i största möjliga mån då den svarta färgen är den minst miljövänliga, ekologiskt certifierat eller ej. De svarta kläder vi har i butiken har vi för att en del av våra kunder efterfrågar dem.

  Vårt sortiment ändras och utvecklas också hela tiden. Hittar du inte något du gillar just nu så titta gärna igen om ett tag.

  Tack så mycket för din feedback! Om du kommer till vår butik får du jättegärna förklara mer i detalj vilken sorts kläder du saknar i ekologiska material.

  1. Tack för bra svar! Intressant info om den svarta färgen också, det hade jag ingen aning om. Hoppas jag får tillfälle att titta förbi er butik nån gång!

Kommentarer är stängda.