Publicerad

Kvinnan bakom LotusEco och Blekinges första ekologiska klädbutik

I en artikelserie skildrar lokaltidningen Sydöstran i Blekinge människor som bytt riktning i livet. Idag var det grundaren till LotusEco:s tur. Jag vill gärna dela artikeln med er mina kära kunder. Kanske tycker ni det är intressant att veta lite mer om mig och hur LotusEco kom till.

Cristina grundaren till LotusEco
Förändring. Tandläkare Cristina Andersen bytte borren mot ekologiska kläder och ekologisk mat. Foto: Maths Olsson

”Mindre pengar – men jag är lyckligare nu”

Cristina grundaren till LotusEco
Foto: Maths Olsson

Sydöstrans serie om människor i Blekinge som gjort spännande vägval i livet fortsätter. I dag berättar Cristina Andersen, 42, Karlskrona, om hur hon bytte tryggheten som tandläkare vid folktandvården i Ronneby mot den betydligt mer osäkra tillvaron som småföretagare.

Efter 12 år som tandläkare kände Cristina Andersen, att hela hennes kropp och väsen krävde en drastisk förändring.
– Nu har jag mycket mindre pengar, men jag känner mig hel som människa igen.

Butiken på Hantverkaregatan 7 i Karlskrona doftar av eteriska oljor och kryddor. Den är fylld med ekologiska kläder för stora och små. I sortimentet finns också leksaker, teer, hygienartiklar och matvaror. Allt miljövänligt och ekologiskt.
– Jag tycker att mitt arbete här är en förlängning av mitt gamla jobb som tandläkare. Jag har ett brinnande intresse för både hälsa och miljö. För mig hänger allt det ihop, säger Cristina Andersen.

Det har gått fyra år sedan Cristina Andersen tog steget att säga upp sig från en fast tjänst vid folktandvården i Ronneby. I dag lever hon under de tuffa och osäkra villkor som är många småföretagares lott. Men hon ångrar sig inte en sekund.
– Mitt beslut har inneburit en nedväxling för både mig och min man. Vi har fått spara in på resor och semestrar. Jag lyfter väldigt liten lön och hade haft svårt att klara den fysiska butiken om jag inte hade haft min webbutik. Men jag är en lyckligare person nu och min man har hela tiden uppmuntrat och stöttat mig. Hade han inte varit så kärleksfull och klok hade det kanske inte gått lika bra.

Det var i mitten av 2000-talet som Cristina Andersen kände att arbetet som tandläkare förändrats så mycket att hon inte längre trivdes med arbetsmiljön. Det handlade bland annat om brist på tid för patienterna och alltför stort fokus på de ekonomiska aspekterna.
– Med tiden växte min frustration. Våren 2009 sade jag upp mig och på hösten öppnade jag min butik LotusEco. I samma ögonblick som jag bestämde mig var det som att jag hamnade i ett flöde där alla pusselbitar föll på plats. Jag fann den här lokalen, jag kunde inte ha önskat mig ett bättre läge, allt bara funkade. Men det var nog en del personer i min omgivning som blev förvånade.

Intresset för miljö har vuxit fram genom åren. Cristina är uppvuxen i Rumänien och i Stockholm. Sjukdom i familjen och reportage om djurtransporter och industriell djuruppfödning fick henne att övergå till en allt mer vegetariskt och hälsoinriktad kosthållning.
– Eftersom jag bara köpt ekologiska kläder eller kläder på second hand sedan ca 2005 kände jag till klädleverantörerna när jag väl skulle starta butiken. Jag försöker också hitta så många lokala leverantörer jag kan.

Det kan tyckas som en droppe i havet, men Cristina Andersen ser det här som sin uppgift i livet. Hon citerar Gandhi som sa: ”man måste själv vara den förändring man vill se i världen”.

– Mitt råd till den som vill göra en stor omställning i sitt liv är: följ ditt hjärta och din passion. Men fråga dig också vad du kan göra för miljön och för framtida generationer.
Lottie Håkansson, Sydöstran