Skillnaden mellan ekologiska kläder på H&M och LotusEco

SVT dokument utifrån visade en avslöjande tysk dokumentär om textilindustrin. I slutet av dokumentären avslöjas skillnaden mellan kedjornas ”ekologiska” kläder och de ekologiska kläder man kan köpa på t ex LotusEco.

Dokumentären kritiserar kemikalieanvändningen inom textilindustrin samt ifrågasätter kedjornas ”ekologiska” kläder som INTE är oberoende certifierade. Dels förekommer det fusk med odlingen och beredningen (blekning, färgning osv) skiljer sig inte från konventionellt producerade kläder.

Ett utdrag från slutet (49:45 min in i filmen):

Riktiga ekologiska kläder finns inte att köpa i de vanliga kedjornas butiker. De görs bara av små och medelstora företag som har gått samman i International Association of Natural Textile Industry. De ställer mycket hårda krav.
Kläder märkta med Naturtextil (oberoende certifiering som GOTS) är inte bara i ekologisk bomull – utan hela kedjan är kontrollerad. Vi använder andra färgämnen. Hela tillverkningsprocessen skall vara giftfri – utan tungmetaller, formaldehyd eller syntetiska hartser. Vi använder klorfria blekningsmetoder. Vi tillämpar icke-konventionella metoder i alla steg av textilframställningen.
Tillgången på äkta ekologiska kläder är begränsad. Bara 1% av våra kläder är helt giftfria.. Från topp till tå klär vi oss med skor och kläder som kräver offer i Bangladesh och Indien, samtidigt utsätter vi oss själva för skadliga kemikalier. Alla är vi offer för de snabbt växlande modetrenderna. Konsumenterna vill ha billiga kläder och för klädkedjorna är vinsterna det enda som räknas. Det som offras är människornas hälsa.